Ό,τι δεν αλλάζει, βουλιάζει. Η Πάτρα θα αλλάξει. Το τέλμα θα ηττηθεί.

Ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι» Βασίλης Αϊβαλής σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στο www.thebest.gr στις 04/10/2023.

Κύριε Αϊβαλή, ας ξεκινήσουμε με το προφανές: Γιατί αποφασίσατε να διεκδικήσετε το Δήμο της Πάτρας; Και μάλιστα με μια νέα παράταξη η οποία δημιουργήθηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο;

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Πάτρα ήταν ο λόγος που αποφασίσαμε μαζί με μια ομάδα νέων ανθρώπων κατά κύριο λόγο, αλλά και έμπειρων στελεχών της Αυτοδιοίκησης, να κάνουμε το βήμα για την πόλη μας. Ως εργαζόμενοι, γονείς και άνθρωποι με ενδιαφέροντα και ανησυχίες, όλοι πιστεύω προβληματιζόμαστε για όσα συναντάμε στην καθημερινότητά μας, για όσα συμβαίνουν και όσα δεν συμβαίνουν στην Πάτρα.

Τι εννοώ: Η Πάτρα σήμερα είναι μια πόλη η οποία δεν έχει προσανατολισμό. Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο στόχος μας, ποιος είναι ο προορισμός και κατά συνέπεια ποια είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε. Πάμε στον αυτόματο πιλότο, χωρίς καμία στοχευμένη αναπτυξιακή πολιτική, χωρίς σχέδιο. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που η Πάτρα βλέπει άλλες, μικρότερες από αυτήν πόλεις, να την προσπερνούν, να αποκτούν συγκεκριμένο «χαρακτήρα» εστιάζοντας στα πλεονεκτήματά τους και στις ιδιαιτερότητές τους, αποκτώντας υποδομές που τις καθιστούν  ανταγωνιστικές και ταχέως αναπτυσσόμενες.

Πέραν τούτου, η Πάτρα είναι και μια πόλη με μια άθλια καθημερινότητα. Και όταν μιλάμε για καθημερινότητα, μιλάμε για ποιότητα ζωής. Για τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας. Ζούμε σε μια πόλη που δεν είναι καθαρή, με ένα ασφυκτικό κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο και εκτός αυτού, χωρίς να λαμβάνεται η παραμικρή πρωτοβουλία αντιμετώπισης, με έναν δημόσιο χώρο βρώμικο, κακοποιημένο, έρμαιο των αυθαιρεσιών όποιου είδους, με πεζοδρόμια επικίνδυνα και δρόμους σε άθλια κατάσταση, με μνημεία παρατημένα στο έλεος του καιρού και της «κακοποίησης» των βανδάλων. Η κατάσταση του δημοτικού θεάτρου της Πάτρας της οποίας όλοι γίναμε μάρτυρες, είναι ενδεικτική της παρακμής της πόλης.

Μια πόλη που δεν σέβεται και δεν μπορεί να προστατέψει το μοναδικό μνημείο στην καρδιά της, είναι μια πόλη που δεν σέβεται τον εαυτό της.

Πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η φθοροποιός κατάσταση η οποία καταδικάζει την Πάτρα στη στασιμότητα;  Μόνο  αν βγούμε μπροστά εμείς οι πολίτες, αν πάρουμε την πόλη στα χέρια μας για να την οδηγήσουμε σε μια αναπτυξιακή τροχιά, με σύγχρονους όρους, χωρίς παρωπίδες, αφορισμούς και φοβίες, με γνώμονα την επιστημονική γνώση, την εμπειρία, την εξωστρέφεια, τη συνεργασία, έχουμε ελπίδα να προλάβουμε να καλύψουμε το χαμένο χρόνο. Αυτός ήταν λοιπόν ο λόγος που αποφασίσαμε να κατέβουμε στις εκλογές και μάλιστα με μια νέα παράταξη, η οποία θα σηματοδοτεί και τη νέα αντίληψη για τα πράγματα.

H παράταξή σας ωστόσο στηρίζεται από δύο κόμματα ενώ εντάχθηκαν σε αυτήν και συνεργάζονται μαζί σας και δύο άλλες  προϋπάρχουσες  δημοτικές παρατάξεις με παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η παράταξή μας κατάφερε να ενώσει δυο πολιτικούς χώρους (έχοντας ανοικτό διάλογο και με τους υπόλοιπους) και τρεις δημοτικές παρατάξεις. Δεν ήταν εύκολο αυτό ξέρετε. Αντανακλά την ειλικρινή μας διάθεση για συνεργασία και διάλογο. Αντανακλά την πεποίθησή μας ότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι πεδίο άσκησης κομματικής «γυμναστικής», αλλά χώρος σύνθεσης και συνεργασίας. Αντανακλά τέλος, το ότι είμαστε η παράταξη όλων των προοδευτικών Πατρινών και είμαστε εδώ για να εκφράσουμε όλους τους πολίτες χωρίς εξαιρέσεις.

Η δυναμική της παράταξής μας γεννήθηκε από την κοινωνία και έπειτα ήρθαν τα κόμματα να δώσουν τη στήριξή τους. Αυτό νομίζω ότι λέει πολλά και για το ποιοι είμαστε και για το τι θέλουμε να κάνουμε.

Ισχυρίζεστε ότι μετά από 9 χρόνια η δημοτική αρχή κούρασε και πρέπει να παραδώσει τη σκυτάλη.  Τι εννοείτε όταν λέτε ότι κούρασε;

Όχι μόνο κούρασε αλλά και κουράστηκε αν κρίνουμε από όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στην Πάτρα. Η απερχόμενη δημοτική αρχή διοίκησε την πόλη επί 9 χρόνια. Τα 9 χρόνια όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολλά. Πάρα πολλά για να καταθέσει κανείς το όραμά του και για να δείξει τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει για την Πάτρα. Ό,τι είχε να προσφέρει η απερχόμενη δημοτική αρχή το προσέφερε. Ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Τι θα μπορούσε να δώσει στα επόμενα 5 χρόνια, που δεν το έχουμε δει; Και γιατί δεν το έκανε μέχρι σήμερα; Ο πόλεις αλλάζουν και εξελίσσονται. Η σκυτάλη  είθισται να παραδίδεται στον επόμενο. Αλίμονο αν μέναμε κολλημένοι στις καρέκλες και τα αξιώματα για 20 χρόνια. Ό,τι δεν αλλάζει, ό,τι δεν ανανεώνεται, βαλτώνει. Ό,τι ήταν πριν από 9 χρόνια ζητούμενο για μια πόλη, δεν σημαίνει ότι θα είναι και μετά από 9 χρόνια. Η ζωή προχωράει, οι ανάγκες αλλάζουν όπως και οι προτεραιότητες. Η Πάτρα, ίσα που προλαβαίνει να καλύψει τα πολύ μεγάλα κενά της αναπτυξιακής  υστέρησης στην οποία έχει περιέλθει. Αν δεν αλλάξει τώρα αυτή η κατάσταση, σε 5 χρόνια πολύ φοβάμαι ότι η κατάσταση ίσως και να μην είναι αναστρέψιμη. H πόλη «παλιώνει». Το βλέπουμε όλοι εμείς.

Γιατί να σας ψηφίσει ο Πατρινός; Ποιο είναι το δικό σας πρόγραμμα για την Πάτρα;

Τα δικό μας πρόγραμμα για την Πάτρα, κατ΄αρχάς, δεν είναι μόνο δικό μας. Είναι πρόγραμμα όλων των Πατρινών. Τι εννοώ με αυτό: η παράταξή μας είναι η μόνη η οποία προχώρησε στη διαδικασία του δημοσίου διαλόγου με τους πολίτες μέσα από μια ανοικτή σε όλους ηλεκτρονική διαβούλευση για το πρόγραμμά της, η οποία έτυχε εντυπωσιακής συμμετοχής από τους Πατρινούς. Τα σχόλια, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις των Πατρινών τα επεξεργάστηκε η επιτροπή προγράμματος της παράταξής μας και τα ενέταξε στο πρόγραμμά μας.

Αυτό δείχνει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουμε να υπηρετήσουμε την Πάτρα. Μαζί με τους Πατρινούς. Εμείς δε παίρνουμε έτοιμα προγράμματα από κομματικά γραφεία, γραμμένα πίσω από κλειστές πόρτες. Για μας πρόγραμμα είναι ο ίδιος ο Πατρινός. Ανάλογη θα είναι και η συνέχεια όταν θα εκλεγούμε. Πιστεύουμε απόλυτα στη διαβούλευση με τους πολίτες. Είμαστε υπηρέτες τους, όχι ταγοί τους. Πιστεύουμε, θεωρούμε απαραίτητη, τη συνεργασία με τους Φορείς. Αν η Πάτρα δεν αποφασίσει να κάτσει σε ένα τραπέζι με όλους τους φορείς της  και να συναποφασίσει ένα σχέδιο πορείας, ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της, αν δεν αποφασίσει να λειτουργήσει ως ένα δυνατό διεκδικητικό λόμπι με το δήμο της μπροστάρη, αν δεν στηριχτεί στο ανθρώπινο δυναμικό της συνθέτοντας ιδέες και προάγοντας λύσεις, αν δεν αποφασίσει να σταματήσει να πορεύεται σε απομονωτισμό, με αποφάσεις που λαμβάνονται από άλλους για αυτήν, με τον κάθε Φορέα να κινείται και να δρα ανεξαρτήτως του άλλου, τότε προκοπή δεν γίνεται. Πρώτος στόχος μας θα είναι να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνεργαστούμε. Το καταφέραμε αυτό στο ΤΕΕ. Λειτουργήσαμε ενωμένα χωρίς κόμματα και χωρίς χρώματα. Θα το καταφέρουμε και στον Δήμο. Θα είμαστε η παράταξη όλων των προοδευτικών Πατρινών από όποιο χώρο κι αν προέρχονται.

Από εκεί και πέρα, επειδή με ρωτάτε για το πρόγραμμα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ σε μια συνέντευξη να απαριθμήσω το σχεδιασμό μηνών. Θα  σας πω  ότι η καθημερινότητα του πολίτη θα είναι ξεκάθαρα το πρώτο μας μέλημα πριν από οποιονδήποτε άλλο σχεδιασμό. Η καθημερινότητα και η κοινωνική πολιτική με έμφαση στις γυναίκες, τα παιδιά και τους κοινωνικά αδυνάμους. Μερικά  μόνο από αυτά που σχεδιάζουμε είναι: Πάρκα τσέπης σε κάθε γειτονιά, δενδροφυτεύσεις στο κέντρο και τις συνοικίες, αποκατάσταση της Μαρίνας η οποία συνιστά διαρκή δυσφήμιση της πόλης μας στους επισκέπτες της, παρεμβάσεις σε όλη την παραλιακή ζώνη από τα Καμίνια έως τον Ψαθόπυργο, παρεμβάσεις σε δρόμους, πεζοδρόμια, κοινόχρηστους χώρους σε κέντρο και συνοικίες, πρόγραμμα συλλογής ειδικών ρευμάτων από μεγάλους καταναλωτές με ραντεβού, εφαρμογή Σχεδίου Διαχείρισης βιοαποβλήτων – τροφίμων αποβλήτων και συλλογή μέσω καφέ κάδων,  εφαρμογή του μέτρου «Πληρώνω όσο Πετάω – Κερδίζω όσο Ανακυκλώνω».

Επίσης, ενίσχυση του πρώτου παιδιού σε κάθε οικογένεια οικονομικά αδύναμων Πατρινών, ενίσχυση των ΚΑΠΗ  και δημιουργία Συμβουλευτικών  Σταθμών για την Άνοια, στεγαστική πρόβλεψη για τα άτομα με ψυχική αναπηρία, μειωμένα δημοτικά τέλη σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, βελτίωση των υποδομών για τη μεταφορά και τη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία, επαναφορά του θεσμού του Σχολικού Φύλακα, κολατσιό για όλα τα παιδιά και δωρεάν ιατρική κάλυψη των ατομικών δελτίων υγείας του μαθητή με πλήρη εμβολιασμό τους, ολοκλήρωση της επέκτασης του ήδη υπάρχοντος δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων στο Δρέπανο, δημιουργία επίσημου δημοτικού μητρώου πολιτών Φροντιστών – Αναδόχων αδέσποτων ζώων κ.α. Και φυσικά στις άμεσες παρεμβάσεις μας θα είναι τα μέτρα για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού και η περιφρούρηση των μνημείων της πόλης.

Και στο αναπτυξιακό σκέλος;

Θα σταθούμε σε δέκα σημεία του προγράμματός μας:

1. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ- Κάθε σπίτι πρέπει να έχει πρόσβαση στο αέριο και ο Δήμος της Πάτρας θα πρέπει να πρωταγωνιστεί σε αυτό με πρωτοβουλίες και όχι με αφορισμούς.

2. ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΕΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ.

3. ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ. ΠΕΙΡΟΥ ΠΑΡΑΠΕΙΡΟΥ- Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν το δίνουμε στους ιδιώτες, όπως κάνει σήμερα έμμεσα η Δημοτική Αρχή, παρά τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου τις οποίες περιφρονεί.

4. ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΩΝ ΤΡΑΜ, ΜΙΑ  ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΣΤΙΣ ΝΟΤΙΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΠΡΟΣ ΑΤΕΙ. Ήρθε η ώρα το τράμ να επιστρέψει στην Πάτρα.

5. ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΚΑΣΤΡΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΙΟΥ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΒΟΥΝΤΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕΙΛΙΧΟΥ.

6.  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ.

7. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ.

8. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΛΠΑ

9. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ

10. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ.

Τι θα λέγατε στους Πατρινούς και ιδίως στους νέους ανθρώπους να σκεφτούν λίγο πριν πάνε στην κάλπη;

Οι Πατρινοί, στις 8 του Οκτώβρη αποφασίζουν για την καθημερινότητά τους, για την ποιότητα ζωής τους, τις ευκαιρίες προσωπικής, επαγγελματικής και οικογενειακής ανάπτυξης που επιθυμούν να τους παρέχει η πόλη στην οποία ζουν. Το διακύβευμα είναι σαφές: Θέλουμε μια  Πάτρα στην στασιμότητα, στην εσωστρέφεια και τη μικροδιαχείριση των πολλών συσσωρευμένων προβλημάτων της, ή αλλάζουμε σελίδα και προχωράμε ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη που μπορεί να συνομιλεί με το ευρύτερο περιβάλλον της και να πρωταγωνιστεί σε αυτό;

Θέλουμε την Πάτρα σε μια ασφυκτική καθημερινότητα με κυκλοφοριακό, κατεστραμμένο δημόσιο χώρο, διαλυμένα  πεζοδρόμια και δρόμους, σιντριβάνια- εστίες  μόλυνσης, με  έλλειψη καθαριότητας και αυθαιρεσία, ή θέλουμε μια πράσινη, φιλική, εξωστρεφή, καθαρή, καινοτόμο,  δυναμική πόλη του 21ου αιώνα;

Θέλουμε την Πάτρα καθηλωμένη στην κομματική επαναστατική γυμναστική που δεν έχει  φέρει ούτε μια θέση εργασίας, ή  θα επιλέξουμε τον αγώνα της δημιουργίας προϋποθέσεων ανάπτυξης που θα προσφέρει απασχόληση, κοινωνική ευημερία, υποδομές, βελτίωση της ζωής σε όλα τα επίπεδα;

Θα συνεχίσει η πόλη να βλέπει τη θάλασσά της από μακριά μέσα από τα κάγκελα την ίδια ώρα που το θαλάσσιο μέτωπό της έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο παρκινγκ και η μαρίνα της σε μια αθλιότητα που προσβάλλει την πόλη, ή θα εμπιστευτεί αυτούς που ξέρουν πώς να διεκδικούν πόρους και να υλοποιούν έργα και θα αποκτήσει επιτέλους μια ευρεία, ελκυστική ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου για να τη χαίρονται οι Πατρινοί και οι επισκέπτες τους.

Θα μένει η Πάτρα χωρίς τρένο, στο πλαίσιο της «διεκδίκησης για τη διεκδίκηση» που ακυρώνει κάθε μεγάλο έργο, ή θα οδεύσει με τη  λογική της διεκδίκησης για την επιτυχία και την απεμπλοκή του τρένου;

Όσο για τους νέους που φεύγουν γιατί δεν έχουν ερεθίσματα και ευκαιρίες για να μείνουν στον τόπο τους, αυτοί θα πρέπει να σκεφτούν αν τους αρκεί το 2023 ένας ποδηλατόδρομος-παρωδία, γήπεδα χωρίς μπασκέτες και χώροι άθλησης πνιγμένοι στα χορτάρια. Αν τους αρέσει αυτό που βλέπουν και στη συνέχεια το εγκαταλείπουν για να ζήσουν αλλού  ή θα έρθουν μαζί μας για θα χτίσουμε μαζί μια πόλη όπως αυτές που συναντάνε στα ταξίδια τους στο εξωτερικό και εκπλήσσονται;

Είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών;

Ναι, είμαι αισιόδοξος. Η πόλη θα αλλάξει. Το τέλμα θα ηττηθεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ