Με ταχύτητα για την ανάπτυξη της Πάτρας

Ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι» Βασίλης Αϊβαλής σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα “Πελοπόννησος” στις 05/10/2023.

Κύριε Αϊβαλή, λίγες μέρες πριν από τις κάλπες, ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε από τους πολίτες; Tι σας λένε στις κατ’ ιδίαν επαφές που έχετε;

Οι Πατρινοί είναι πολύ απογοητευμένοι από τις συνθήκες της καθημερινότητας αλλά και από τις συνθήκες που επικρατούν σε σχέση με την αναπτυξιακή πορεία της πόλης, η οποία φυσικά αντανακλά στον πολίτη σε όλο το εύρος της ζωής και των δραστηριοτήτων του.

Αποτελεί, πλέον, κοινή πεποίθηση ότι ζούμε σε μια πόλη με πολλά προβλήματα, τα οποία διαιωνίζονται και τα οποία οξύνθηκαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των επιλογών της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Οι Πατρινοί έρχονται αντιμέτωποι με μια βρόμικη πόλη, με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, με διαλυμένα και εξ αυτού επικίνδυνα, πεζοδρόμια, με ένα δημόσιο χώρο, ο οποίος βρίσκεται σε άθλια κατάσταση έρμαιο των βανδάλων, με σιντριβάνια τα οποία έχουν μετατραπεί σε έλη με κάθε λογής απορρίμματα εντός τους, με ένα δημοτικό θέατρο που έχει υποστεί παροιμιώδη κακοποίηση, με ένα θαλάσσιο μέτωπο που έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ, περίκλειστο ακόμη από κάγκελα, με ένα τρένο που δεν έχει έρθει, με μια ανάπτυξη που δεν κοιτάζει προς την Πάτρα γιατί η δημοτική αρχή φοβάται τη λέξη και την αποστρέφεται, με θέσεις εργασίας που δεν υπάρχουν και με όραμα για την πόλη που αγνοείται.

Τους προβληματισμούς τους για όλα αυτά μας καταθέτουν οι Πατρινοί στις συναντήσεις μας μαζί με την επιθυμία τους να αλλάξει επιτέλους αυτή η πορεία στασιμότητας και φθοράς.

Η υποδοχή που μας επιφυλάσσουν είναι ιδιαίτερα θερμή. Πιστεύουν σ’ εμάς, στην ειλικρίνεια των προθέσεών μας, στη δυναμική των 369 υποψηφίων μας που προέρχονται από όλους τους κοινωνικούς, πολιτικούς, εργασιακούς και επιστημονικούς χώρους και πιστεύουμε ότι αυτή η σχέση εμπιστοσύνης θα φανεί και στην κάλπη.

Oπότε οδεύετε αισιόδοξος προς την αναμέτρηση της Κυριακής;

Ναι, είμαι πολύ αισιόδοξος. Οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο για την πόλη και ότι αν τώρα δεν κάνουν το μεγάλο βήμα για την αλλαγή, μετά από 5 χρόνια ίσως η κατάσταση να μην είναι αναστρέψιμη. Η ανάπτυξη δεν κάθεται να σε περιμένει. Ηδη άλλες πόλεις της χώρας μας έχουν προσπεράσει και καταγράφουν αλματώδη άνοδο, γίνονται προορισμοί, αποκτούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ενώ εμείς συζητάμε για ζητήματα και διλήμματα περασμένων δεκαετιών και παρακολουθούμε την Πάτρα να παλιώνει.

Ακυρώνετε, δηλαδή, το έργο της δημοτικής αρχής σε αυτά τα 9 χρόνια;

Το έχω πει από την πρώτη στιγμή και το επαναλαμβάνω και τώρα, ότι εμείς δεν είμαστε αφοριστικοί για κανέναν. Τιμάμε και αναγνωρίζουμε το έργο όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Ολοι οι δήμαρχοι της Πάτρας έβαλαν το λιθαράκι τους για την εξέλιξη της πόλης μέσα στον χρόνο. Αλλά η σκυτάλη, σε μια σκυταλοδρομία, παραδίδεται από τον ένα στον άλλον. Μόνο έτσι πάει μπροστά ένας τόπος. Εννέα ολόκληρα χρόνια εκτιμώ ότι ήταν υπεραρκετά για τη δημοτική αρχή του κ. Πελετίδη και της Λαϊκής Συσπείρωσης να καταθέσει την πρότασή της για την Πάτρα, να την κάνει πράξη, να δείξει τι θέλει να κάνει για την πόλη και τι μπορεί να κάνει. Δεν πιστεύω με λίγα λόγια ότι έχει να δώσει τα επόμενα 5 χρόνια κάτι άλλο από αυτά που είδαμε μέχρι σήμερα. Οι πόλεις αλλάζουν και εξελίσσονται. Δεν είναι ιδιοκτησίες κανενός κόμματος και κανενός προσώπου. Ο,τι δεν αλλάζει και μένει στα ίδια και στα ίδια βαλτώνει. Νομίζω ότι ήδη αποτυπώνεται αυτό στην πόλη. Υπάρχει μια αίσθηση κορεσμού από την ίδια «ματιά» για την Πάτρα και από την ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων δεδομένων που όπως σας είπα καταλήγουν πλέον να τραβούν χειρόφρενο στην πορεία της πόλης. Ξέρετε, ό,τι μπορεί να ήταν αρκετό πριν από 9 χρόνια, δεν σημαίνει ότι θα είναι αρκετό και μετά από 9 χρόνια. Αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει οι πολίτες.

Κάνετε συνεχώς λόγο για ενότητα και συνεργασία. Πώς την αντιλαμβάνεστε αυτή τη συνεργασία εφόσον εκλεγείτε;

Είμαστε ένας ανεξάρτητος συνδυασμός, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει συνθήκες δυναμικής από κάτω προς τα πάνω. Δημιουργήθηκε δηλαδή μια ευρεία κοινωνική δυναμική πρώτα, η οποία οδήγησε στη συνέχεια δυο κόμματα να δώσουν τη στήριξή τους. Είμαστε η παράταξη που κατάφερε να ενώσει δύο πολιτικούς χώρους, έχοντας ανοικτούς διαύλους συνομιλίας και με άλλους χώρους, και να ενώσει τρεις δημοτικές παρατάξεις σε μία. Αυτό από μόνο του δίνει το στίγμα της συνεργασίας, της συμπεριληπτικότητας και της ενότητας με την οποία θα πορευτούμε για την Πάτρα που θέλουμε.

Ο διάλογος τον οποίο έχει αρνηθεί σε όλα τα επίπεδα η σημερινή δημοτική αρχή, η δημιουργία ενός αχαϊκού λόμπι με τη συνεργασία όλων των φορέων και μπροστάρη τον Δήμο, το οποίο θα πιέζει συντονισμένα την κεντρική εξουσία για να υπάρχει αποτέλεσμα και θα σχεδιάζει από κοινού το μέλλον της πόλης στη βάση ενός συμπεφωνημένου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, είναι η μόνη οδός για να καταφέρουμε να οδηγήσουμε την Πάτρα σε μια στοχευμένη ανάπτυξη με βάση τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της και την ιστορία της. Σε αυτή τη διαδικασία δεν χωράνε λογικές του στυλ «τα ξέρω όλα» και «είμαι ο φωτεινός παντογνώστης», ή «κάνω ό,τι μου λέει το κόμμα». Η πόλη έχει επιστήμονες, έχει ερευνητικά κέντρα, παραγωγικούς φορείς, Επιμελητήρια, νέους πολλά υποσχόμενους ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες, νεοφυείς επιχειρήσεις, ανθρώπους του πολιτισμού και του αθλητισμού…

Ολοι μαζί, σε συνεργασία, αν μάθουμε να ακούμε ο ένας τον άλλον και να συνθέτουμε, θα καταφέρουμε να χτίσουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη που θα πρωταγωνιστεί και δεν θα έπεται ως ουραγός.
Τα έχουμε καταφέρει στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, όπου κάναμε πράξη τη συνεργασία πέρα από χρώματα και κόμματα, θα τα καταφέρουμε και στον Δήμο.

Ποια έργα ή δράσεις βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα σας, εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος Πατρέων;

Η καθημερινότητα του πολίτη θα είναι ξεκάθαρα το πρώτο μας μέλημα. Η καθημερινότητα και η κοινωνική πολιτική με έμφαση στις γυναίκες, τα παιδιά και τους κοινωνικά αδύναμους. Είναι πολλά αυτά που περιλαμβάνει το πρόγραμμά μας. Θα πω ορισμένα μόνο από αυτά που σχεδιάζουμε: Πάρκα τσέπης σε κάθε γειτονιά, δενδροφυτεύσεις στο κέντρο και τις συνοικίες, αποκατάσταση της Μαρίνας η οποία συνιστά διαρκή δυσφήμηση της πόλης μας στους επισκέπτες της, παρεμβάσεις σε όλη την παραλιακή ζώνη από τα Καμίνια έως τον Ψαθόπυργο, παρεμβάσεις σε δρόμους, πεζοδρόμια, κοινόχρηστους χώρους σε κέντρο και συνοικίες, πρόγραμμα συλλογής ειδικών ρευμάτων από μεγάλους καταναλωτές με ραντεβού, εφαρμογή Σχεδίου Διαχείρισης βιοαποβλήτων-τροφίμων αποβλήτων και συλλογή μέσω καφέ κάδων.

Επίσης, ενίσχυση του πρώτου παιδιού σε κάθε οικογένεια οικονομικά αδύναμων Πατρινών, ενίσχυση των ΚΑΠΗ και δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Ανοια, στεγαστική πρόβλεψη για τα άτομα με ψυχική αναπηρία, μειωμένα δημοτικά τέλη σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, βελτίωση των υποδομών για τη μεταφορά και τη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία, επαναφορά του θεσμού του Σχολικού Φύλακα, κολατσιό για όλα τα παιδιά και δωρεάν ιατρική κάλυψη των ατομικών δελτίων υγείας του μαθητή με πλήρη εμβολιασμό τους, ολοκλήρωση της επέκτασης του ήδη υπάρχοντος δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων στο Δρέπανο, δημιουργία επίσημου δημοτικού μητρώου πολιτών Φροντιστών – Αναδόχων αδέσποτων ζώων κ.ά. Και φυσικά στις άμεσες παρεμβάσεις μας θα είναι τα μέτρα για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού, το οποίο είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος της Πάτρας και τον οποίο δεν αντιμετωπίζουμε ούτε καν με «παυσίπονα». Η πόλη πάει με τον αυτόματο πιλότο.

Kαι στους νέους ανθρώπους, τι έχει να πει ο Βασίλης Αϊβαλής;

Να πάρουν την πόλη στα χέρια τους. Είμαστε εδώ για να τους ακούσουμε και να συνεργαστούμε μαζί τους. Η Πάτρα τούς έχει ανάγκη τους νέους ανθρώπους και τους θέλει να μένουν στον τόπο τους. Για να γίνει αυτό και να σταματήσει η «αιμορραγία» της πόλης που χάνει τους νέους της επειδή δεν τους προσφέρει ευκαιρίες για δουλειά και ευημερία, πρέπει να δημιουργήσουμε μια πόλη εξωστρεφή, δημιουργική, φιλική και σύγχρονη. Δεν είναι δυνατόν σήμερα οι νέοι άνθρωποι που ταξιδεύουν και αποκτούν εικόνες και εμπειρίες και ξέρουν τι γίνεται στον κόσμο, να βλέπουν αυτό τον ποδηλατόδρομο, αυτή την εικόνα πόλης, να μην έχουν δημόσιους χώρους έκφρασης, να βλέπουν στρατευμένο θέατρο, να μην έχουν δουλειές και να ακούνε ότι τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Και ηλικιακά ακόμη, ως ο νεότερος από τους υποψηφίους δημάρχους της πόλης είμαι πιο κοντά στους νέους ανθρώπους και κατανοώ τις ανάγκες τους, ενώ το ψηφοδέλτιό μας έχει πολλά νέα παιδιά από όλους τους χώρους, που θέλουν να δουλέψουν με ελπίδα για τα αύριο. Να έρθουν μαζί μας οι νέοι άνθρωποι για να φτιάξουμε μια νέα Πάτρα, με ανοικτά μυαλά.

Ενα από τα μεγάλα στοιχήματα της Πάτρας είναι να καταφέρει να προσελκύει τουρίστες. Πώς θα το πετύχετε;

Για μας ο τουρισμός είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες. Για αυτόν τον λόγο και προχωράμε όπως έχουμε ανακοινώσει στη θεσμοθέτηση Αντιδημαρχίας Τουρισμού και τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού με στόχο την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος υποβάθμισης του τουριστικού προϊόντος στην πόλη μας και την απαραίτητη διοικητική και οργανωτική υποστήριξη.

Επιδιώκουμε την αξιοποίηση της ταυτότητας της περιοχής ως καταλύτη για τη δημιουργία ενός νέου βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο θα συνδυάζει την τουριστική ανάπτυξη με τη δημιουργία τοπικών αλυσίδων αξίας στην αγροδιατροφή και την εξωστρέφεια του παραγωγικού συστήματος, την προστασία και την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας, την ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών και την προσέλκυση διεθνών πολιτιστικών και αθλητικών δρώμενων.

Στόχοι μας είναι η ανάδειξη της Πάτρας και των όμορων δήμων, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας σε ένα ελκυστικό τουριστικό προορισμό σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο που συνδέει τα μνημεία του πολιτισμού και της φύσης με τα σύγχρονα χαρακτηριστικά της πόλης.

Επίσης στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός και εξωστρέφεια του παραγωγικού συστήματος και η σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, τη γεωργία και τη μεταποίηση, η βελτίωση και αναβάθμιση της προσβασιμότητας και των υποδομών τουριστικού ενδιαφέροντος, η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για την προβολή της πόλης και για τη λειτουργικότητα των υποδομών και των χώρων προσέλκυσης τουρισμού.

Φυσικά και πρώτη προτεραιότητα είναι η ποιοτική αναβάθμιση και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η αναβάθμιση της Μαρίνας της Πάτρας, η δημιουργία υποδομών αναψυχής και ποικίλων αθλητικών δραστηριοτήτων και η δημιουργία Εκθεσιακού Πολυχώρου ευρωπαϊκών προδιαγραφών, η δημιουργία και ανάδειξη διαδρομών θεματικού ενδιαφέροντος με έμφαση στον θεματικό τουρισμό με βασικές προτεραιότητες τον αθλητικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό, συνεδριακό, εκπαιδευτικό, και επιστημονικό τουρισμό, η ανάδειξη των αξιοθέατων, χώρων και δομών με πολιτισμική δραστηριότητα της πόλης μέσω σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού, η διεκδίκηση μεγάλων πανελλαδικών και διεθνών διοργανώσεων, η προβολή των αξιοθέατων της πόλης σε αναγνωρισμένους διαδικτυακούς τουριστικούς οδηγούς παγκόσμιας εμβέλειας κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ