Είναι ώρα η Πάτρα να αλλάξει σελίδα!

Να δημιουργήσουμε μια πόλη για την οποία κάθε Πατρινός θα είναι υπερήφανος και κάθε επισκέπτης- ταξιδιώτης εντυπωσιασμένος!

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

Αγαπητές συμπολίτισσες, Αγαπητοί συμπολίτες, Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη αγωνία τα τελευταία χρόνια την πορεία της πόλης μας τόσο σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα και την παροχή ευκαιριών, κινήτρων και υπηρεσιών προς τους δημότες, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξή της, σε σχέση με τις άλλες πόλεις της χώρας και με την προοπτική της για τα επόμενα χρόνια που θα καθορίσει το μέλλον των κατοίκων της. Κοινή πλέον εκτίμηση και πεποίθηση της κάθε συμπολίτισσας και του κάθε συμπολίτη μας είναι ότι η Πάτρα πορεύεται χωρίς πυξίδα, χωρίς προοπτική και στρατηγικό σχέδιο, χωρίς σαφή στόχευση για το μέλλον της, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδά της που καταλήγουν να γίνονται αδιέξοδα και όσων ζουν σε αυτή την πόλη, δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, μεγαλώνουν εδώ τα παιδιά τους. Η οικονομική κρίση που έπληξε την πατρίδα μας, η υγειονομική κρίση μετέπειτα και η ενεργειακή κρίση του σήμερα, σε συνδυασμό με τις κοντόφθαλμες πολιτικές μικροδιευθετήσεων, είχαν ως αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό της  όλης μας από μία επιθυμητή, σύγχρονη και ελπιδοφόρα πορεία, σε μία μίζερη, χαμηλών προσδοκιών και δυνατοτήτων διαχείριση, η οποία όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το σύνολο των αναγκών των συμπολιτών μας, αλλά παράγει νέες στρεβλώσεις και νέα προβλήματα. Οι ευκαιρίες από τον λαό δόθηκαν αλλά δεν ευδοκίμησαν όσο θα έπρεπε, ούτε αξιοποιήθηκαν κυρίαρχα προς όφελος της Πάτρας από τους παραλήπτες της λαϊκής εντολής.

Γιατί πρέπει να αλλάξουμε

Σήμερα στην πόλη μας η ουσιαστική συνεργασία μεταξύ Δήμου, Αρχών, Φορέων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είναι σχεδόν ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα η επίλυση σοβαρών ζητημάτων να καθίσταται αδύνατη και η αποτελεσματικότητα στις διεκδικήσεις να είναι περιορισμένη. Εμποδίζοντας έτσι την Πάτρα να «ανοίξει παράθυρο» στο αύριο, «κλείνοντάς» την επί της ουσίας εντός των συνόρων της, αφήνοντάς την προσκολλημένη σε αγκυλώσεις. Δεν υπάρχει κανένας πολιτικός σχεδιασμός για την αύξηση της απασχόλησης, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για τη στήριξη της τοπικής υγιούς επιχειρηματικότητας, για τη διεκδίκηση χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων για τον τόπο μας. Αντιστοίχως στον τομέα των υποδομών παρατηρείται απουσία σχεδιασμού και υλοποίησης μεγάλων και εμβληματικών έργων, όπως και περιορισμένος αριθμός σχεδιασμού νέων μικρών έργων, ενώ και αυτά που υλοποιούνται αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες και καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα η Πάτρα να κρατείται σε ομηρία απέναντι στο επιθυμητό της μέλλον.

Άμεση αναγκαιότητα η βελτίωση της καθημερινότητας

Αλλά και σε επίπεδο καθημερινότητας η Πάτρα είναι σήμερα μια πόλη με σοβαρές ελλείψεις και δυσλειτουργίες. Είναι μια πόλη χωρίς πράσινο, χωρίς ελεύθερους χώρους, μη φιλική στους πεζούς και στους ποδηλάτες, απροσπέλαστη για τους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες, χωρίς ειδική μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα, χωρίς εναλλακτικούς χώρους έκφρασης και υποδομές για την νεολαία και τους φοιτητές της, με μεγάλα προβλήματα στο οδικό της δίκτυο, τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρειά της, με τραγικό κυκλοφοριακό πρόβλημα, με σοβαρά θέματα καθαριότητας, «φιλική» στους βανδαλισμούς κάθε είδους, από τους οποίους δεν εξαιρούνται ούτε τα κεντρικότερα σημεία της, ούτε τα εμβληματικά αξιοθέατα και μνημεία της.  Τα χρόνια είναι πολλά και η πόλη μας μένει πίσω, «παλιώνει», χάνοντας ευκαιρίες, χάνοντας την αίγλη της, χάνοντας τους νέους της, χάνοντας τα πάντα. Ήρθε η ώρα αυτό να σταματήσει.

Νέα αρχή – Νέο ξεκίνημα

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια χρόνου για αδράνεια και αδιαφορία. Η Πάτρα βρίσκεται σε οριακό σημείο βλέποντας άλλες, μικρότερες πόλεις να την προσπερνούν και να αλλάζουν, την ίδια ώρα που αυτή παραμένει σχεδόν στάσιμη ανακυκλώνοντας τα απογοητευτικά της δεδομένα. Είναι η ώρα νέοι άνθρωποι, επιστήμονες, δημιουργικοί, δραστήριοι, αποδεδειγμένα αποτελεσματικοί, με όρεξη αλλά και δυνατότητα προσφοράς, να πάρουν την μοίρα της Πάτρας στα χέρια τους και με την συμβολή των εμπειρότερων να ορίσουν το δρόμο που θα την οδηγήσει στο μέλλον ως μια σύγχρονη πόλη με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα απαλλαγμένη από κομματικούς εναγκαλισμούς. Πρόσωπα με νέες ιδέες, άφθαρτα, με κουλτούρα συνθέσεων, με θέληση για συνεργασία, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, άνθρωποι της δουλειάς, με καθαρά χέρια, με ανοικτά μυαλά και ανοικτά αφτιά, με προτάσεις για μια νέα αναπτυξιακή πορεία σε συνεργασία με τους Πολίτες και τους Φορείς, πρέπει να αναλάβουν δράση για την πόλη μας.

Είναι ώρα η Πάτρα να αλλάξει σελίδα!

Να δημιουργήσουμε μια πόλη για την οποία κάθε Πατρινός θα είναι υπερήφανος και κάθε επισκέπτης- ταξιδιώτης εντυπωσιασμένος!

 Πως θα γίνει αυτό;

 • Περιορίζοντας την αδιαφορία, την ασυδοσία, το δογματισμό, τον κομματισμό, την παραβατικότητα.
 • Δίνοντας έμφαση στον πολιτισμό της καθημερινότητας, στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στην καθαριότητα και την εικόνα πόλης, στην προσπελασιμότητα, στην αλλαγή νοοτροπίας, συμπεριφοράς και συνηθειών.
 • Προωθώντας αναπλάσεις, αστικές δενδροφυτεύσεις, δημιουργία χώρων πρασίνου με λειτουργικές και αισθητικές παρεμβάσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον και με λήψη μέτρων για την προστασία του.
 • Στοχεύοντας στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, τον περιορισμό της παράνομης στάθμευσης οχημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών της αστικής συγκοινωνίας.
 • Προτάσσοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών του Δήμου και την ψηφιακή αναβάθμιση της πόλης.
 • Αναβαθμίζοντας στρατηγικά όλους τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους και αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα, στο πλαίσιο της ισόρροπης ανάπτυξης της πόλης.
 • Δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας μέσα από συνεχείς διεκδικήσεις χρηματοδότησης έργων, προώθησης της υγιούς επιχειρηματικότητας, αξιοποίησης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και των εκκολαπτόμενων σε αυτά νέων ιδεών.
 • Προωθώντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού και μετατρέποντας την Πάτρα σε πόλη προορισμού.
 • Σχεδιάζοντας, ωριμάζοντας και υλοποιώντας μεγάλα έργα υποδομών και αναδεικνύοντας παράλληλα το πλούσιο πολιτισμικό κεφάλαιο της περιοχής.
 • Αναζωογονώντας τον παραγόμενο πολιτισμό της πόλης, με την επανατοποθέτηση των πολιτιστικών της θεσμών στην θέση που τους αρμόζει, με εξωστρεφή και καινοτόμα λειτουργία. Αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και δημιουργώντας κίνητρα για τον δυναμικό καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο της.
 • Ενθαρρύνοντας τη συμμετοχικότητα των πολιτών και υποστηρίζοντας τις ενεργές κοινωνικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται σε πολιτιστικούς, αθλητικούς και άλλους συλλόγους.
 • Αξιοποιώντας το σύνολο του επιστημονικού δυναμικού της πόλης μας δίνοντας κίνητρα στους φοιτητές να μείνουν εδώ.
 • Με τη νεολαία συμμέτοχη των προτάσεων, των διεκδικήσεων και των αποφάσεων.
 • Επενδύοντας στις νέες τεχνολογίες με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των ερευνητικών κέντρων της περιοχής.
 • Δημιουργώντας ένα νέο μείγμα ενισχυμένης κοινωνικής πολιτικής, μέσω πρωτοπόρων και αποτελεσματικών δομών που σε πρώτο πλάνο θα έχουν τις ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους άπορους, τους άστεγους, τους ηλικιωμένους,  τα άτομα με αναπηρία, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις εργαζόμενες μητέρες.
 • Επιλέγοντας το διάλογο και τη διαβούλευση ως τρόπο κατάκτησης της γνώσης, της καινοτομίας, της πρωτοπορίας, μετατρέποντας έτσι την Πάτρα σεμία πόλη την οποία ο κάθε κάτοικος, και ο κάθε επισκέπτης θα την αισθάνεται «σπίτι» του.

Μία Πάτρα με όραμα για το μέλλον, γεμάτη αισιοδοξία. Μία Πάτρα στην οποία θα χαίρεσαι να ζεις. ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΩΡΑ!

Με αφετηρία τις παραπάνω στοχεύσεις και τον προβληματισμό για το μέλλον της Πάτρας, το αίσθημα ευθύνης και χρέους που ανακύπτει σε κάθε ενεργό πολίτη που παρατηρεί όσα συμβαίνουν στην πόλη μας, τη διάθεσή μας να ανακόψουμε την φθίνουσα πορεία, την αποφασιστικότητά μας να δουλέψουμε σκληρά και την πίστη μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, προχωράμε στη δημιουργία Ανεξάρτητης και Ακηδεμόνευτης Δημοτικής Παράταξης που θα λάβει μέρος στις Δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου για τον Δήμο Πατρέων.

Με ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η τοπική μας κοινωνία σε κάθε επαγγελματικό κλάδο, σε κάθε περιοχή, σε κάθε τομέα.

Με όλους αυτούς που θέλουν και μπορούν.

Μαζί με ανθρώπους που έχουν πάθος και μεράκι για την πόλη που μας γέννησε, την επιλέξαμε για να ζούμε, για να μεγαλώσουμε εδώ τα παιδιά μας.

Με αγάπη για την δική μας πόλη, που επιθυμούμε να την υπηρετήσουμε με υπευθυνότητα και ενθουσιασμό, χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες.

Είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε τα μανίκια για δουλειά, για προσφορά, να πάρουμε το βάρος της ευθύνης, για να κάνουμε την Πάτρα μας πόλη για να ζεις.

Σε αυτό το ταξίδι σας καλούμε όλους, να συνθέσουμε τις ιδέες μας, τις επιθυμίες μας, τις προσδοκίες μας και τα οράματά μας. Να βάλουμε τους στόχους μας για την Πάτρα της επόμενης δεκαετίας.

Να κάνουμε την Πάτρα μας, πόλη Ελπίδας, Προόδου, Ευημερίας και Ακτινοβολίας.

Πάτρα Ισχυρή, Κοινωνική και Λειτουργική Να γίνει η πόλη του «αύριο» που όλοι επιθυμούμε γιατί «η Πάτρα είναι η αφετηρία και ο προορισμός» Η ΠΑΤΡΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, για να γίνει ΣΠΟΥΔΑΙΑ και ΠΑΛΙ