Η «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι», θέλει ένα Δήμο φιλικό, αρωγό, με όραμα, στο πλευρό του κάθε πολίτη, ιδίως δε του αδυνάμου οικονομικά πολίτη.

Στόχος των κοινωνικών παρεμβάσεων είναι η ελαχιστοποίηση του κοινωνικού αποκλεισμού, η στήριξη των ευάλωτων ομάδων και η αξιοπρέπεια των αδυνάμων οικονομικά πολιτών, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός ισχυρού κοινωνικού «βραχίονα» που θα φτάνει σε κάθε γωνιά του Δήμου.

Στο πρόγραμμα των κοινωνικών παρεμβάσεων συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά:
– η στήριξη του πρώτου παιδιού, για κάθε αδύναμο οικονομικά ζευγάρι και η ενίσχυση των επόμενων τέκνων

– η δημιουργία πραγματικών δημοτικών ιατρείων σε περιοχές που δεν καλύπτουν οι ΤΟΜΥ

– η ενίσχυση βρεφονηπιακών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ

– η ίδρυση συμβουλευτικών σταθμών για την άνοια και η ενίσχυση ΚΑΠΗ

– η διαμόρφωση καθολικά προσβάσιμων παραλιών για τα άτομα με κινητική αναπηρία και η βελτίωση των υποδομών για τη μεταφορά και την μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία

– δημιουργία δομής στέγασης ατόμων με ψυχική αναπηρία.

 

Η παράταξη «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι» πιστεύει επίσης ότι η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού.

Στόχος είναι ο Δήμος Πατρέων να εξελιχθεί σε Δήμο – πρότυπο ως προς την διαχείριση των αδέσποτων, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά το πρόβλημα, δημιουργώντας μια σύγχρονη πόλη με σεβασμό όχι μόνο στους δίποδους αλλά και τους τετράποδους πολίτες της.

Μερικές από τις δράσεις για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι οι εξής:

– ολοκλήρωση του προβλεπόμενου δημοτικού κτηνιατρείου και εύρεση ιδιοκτήτου χώρου του Δήμου Πατρέων, δημιουργία ξεχωριστού χώρου για τα άρρωστα ζώα, αγορά οχήματος περισυλλογής

– ίδρυση τμήματος Αστικής Πανίδας με αποκλειστική ενασχόληση το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων

– γραμμή επικοινωνίας για καταγγελίες κακοποίησης και ενεργοποίηση προγράμματος δωρεάν σήμανσης, στείρωσης και παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ευπαθείς ομάδες

– δημιουργία επίσημου δημοτικού μητρώου πολιτών Φροντιστών – Αναδόχων αδέσποτων ζώων και συχνή διοργάνωση ημερών υιοθεσίας

– βελτίωση του υπάρχοντος πάρκου σκύλων στο Νότιο Πάρκο και δημιουργία νέων πάρκων και σε άλλες περιοχές της Πάτρας.

2. Άξονες

Άξονας 1: Παρεμβάσεις για υγεία, παιδιά, νέους, ηλικιωμένους, αδύναμους οικονομικά πολίτες & Άτομα με Αναπηρία

Η παράταξη που συγκρότησε ο Βασίλης Αϊβαλής και της έδωσε το όνομα «Πάτρα Σπουδαία και Πάλι» παραδίδει στους συμπολίτες και στις συμπολίτισσες ένα κείμενο πάνω στην κοινωνική οργάνωση που στοχεύει να υλοποιήσει με κάθε τρόπο.

Η παράταξή μας δε μηδενίζει το κοινωνικό έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Θα το συνεχίσουμε, θα το επεκτείνουμε, θα το εντάξουμε στο όραμά μας, σαν μια από τις προτεραιότητες που έχει τόση ανάγκη ο σημερινός άνθρωπος.

Στόχος μας είναι η ελαχιστοποίηση του κοινωνικού αποκλεισμού, η στήριξη των ευάλωτων ομάδων και η επιστροφή της αξιοπρέπειας στους αδύναμους οικονομικά πολίτες.

Ο κοινωνικός βραχίονας που θα στήσουμε θα φτάνει σε κάθε γωνιά του Δήμου.

Θέλουμε ένα Δήμο φιλικό, αρωγό, με όραμα, στο πλευρό του κάθε πολίτη, ιδίως δε του αδύναμου οικονομικά πολίτη.

1.1: Υγεία, παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι, αδύναμοι οικονομικά πολίτες

Οι δράσεις μας θα είναι συγκεκριμένες:

  • Η Υγεία δεν είναι για όσους έχουν ή όσους μπορούν. Είναι δικαίωμα όλων. Ο Δήμος Πατρέων πρέπει και μπορεί να συμβάλει ώστε να το εξασφαλίσουν όλοι οι δημότες του αυτό το δικαίωμα. Δημιουργούμε πραγματικά δημοτικά ιατρεία σε περιοχές που δεν καλύπτουν οι ΤΟΜΥ. Εκεί δε θα γίνεται απλή συνταγογράφηση, αλλά ουσιαστική παροχή ιατρικής φροντίδας και θα διεκδικήσουμε την ένταξή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).
  • Ενισχύουμε τους υπάρχοντες βρεφονηπιακούς σταθμούς και δημιουργούμε νέους σε περιοχές που υπάρχει ανάγκη. Το ίδιο κάνουμε με τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ και μάλιστα θωρακίζουμε τα κτήρια με πιστοποιητικά πυρασφάλειας και στατικής επάρκειας.
  • Τα ΚΑΠΗ μετατρέπονται σε σύγχρονα κέντρα παροχής υπηρεσιών ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, ενώ θα ιδρύσουμε επιτέλους και στον Δήμο Πατρέων συμβουλευτικούς σταθμούς για την άνοια, στελεχωμένους με το ανάλογο προσωπικό, ώστε να πετύχουμε μια ΥΓΙΗ ΓΗΡΑΝΣΗ.
  • Προσεγγίζουμε το φαινόμενο της αστεγίας με πραγματικούς όρους και αναγνωρίζουμε ότι το ζήτημα της στέγης πρέπει να αποτελέσει κοινή υπόθεση, πέρα από τα όρια της φιλανθρωπίας. Η Δομή Αστέγων θα ανοίξει τις πόρτες της για κάθε άνθρωπο, περιορίζοντας δραστικά την γραφειοκρατία που υπάρχει σήμερα. Δεν είναι δυνατόν στον τρίτο Δήμο της χώρας από τα 100 κρεβάτια -που ορθά έχουν ήδη δημιουργηθεί- να καλύπτονται μόνο τα 15 κατά μέσον όρο.
  • Θα δώσουμε βαρύτητα στην ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας και στην ανάπτυξη της κουλτούρας του αιμοδότη, με ενημερώσεις στα σχολεία και σε μαζικούς χώρους εργασίας. Οι ανάγκες για αίμα είναι καθημερινές και ανελαστικές.
  • Το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα ενισχυθεί περαιτέρω, γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες. Βήματα γίνονται αλλά πλέον χρειάζονται άλματα για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος.
  • Θα καθιερώσουμε τη στήριξη του πρώτου παιδιού, για κάθε αδύναμο οικονομικά ζευγάρι και την ενίσχυση των επόμενων τέκνων.
  • Κανένα σπίτι δε θα ξαναμείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικά θα σταματήσει η δημοτική αρχή να είναι άχαρος παρατηρητής του ανθρώπινου δράματος.
  • Θα καθιερώσουμε έντυπα ενημέρωσης που θα τοποθετούνται μαζί με τους λογαριασμούς του νερού, ώστε να μαθαίνει ο δημότης τις παρεχόμενες κοινωνικές παροχές.

1.2: Άτομα με Αναπηρία

Ειδικότερα για τα Άτομα με Αναπηρία οι παρεμβάσεις μας αφορούν στα εξής:

  • Διαμόρφωση καθολικά προσβάσιμων παραλιών για τα άτομα με κινητική αναπηρία, από τα Καμίνια έως τη Ροδινή σε συνεργασία με τους Συλλόγους του τοπικού αναπηρικού κινήματος.
  • Βελτίωση των υποδομών για τη μεταφορά και τη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία (επιδιόρθωση των πεζοδρομίων και των ραμπών, διαγράμμιση και λειτουργική οριοθέτηση των θέσεων στάθμευσης ατόμων με αναπηρία κ.α.).
  • Αξιοποίηση πόρων χρηματοδότησης για το σχεδιασμό και την εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης των θέσεων στάθμευσης ατόμων με αναπηρία και εξασφάλιση της βιωσιμότητας αυτού του συστήματος.
  • Ενίσχυση του γραφείου ατόμων με αναπηρία με επιστημονικό προσωπικό και επαναφορά του προγράμματος για τη δωρεάν μετακίνηση ατόμων με αναπηρία βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.
  • Δημιουργία δομής στέγασης ατόμων με ψυχική αναπηρία.
  • Αξιοποίηση των Κληροδοτημάτων Σταθακόπουλου και Καρανικολού προς όφελος των ατόμων με αναπηρία.
  • Στήριξη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ) που η δραστηριότητα τους αφορά σε άτομα με αναπηρία για την εύρεση χώρου στέγασης.
  • Ενίσχυση των φορέων (Παιδαγωγικά Κέντρα, Σύλλογοι, κλπ.) που λειτουργούν δομές ατόμων με αναπηρία.
  • Συνεργασία με δομές που λειτουργούν στην πόλη με επίκεντρο τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
  • Συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς της πόλης για το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα όπως η δωρεά οργάνων, θέματα υγείας και διατροφής, αντιμετώπιση εθισμών, πρόληψη κατά του καρκίνου και του σακχαρώδη διαβήτη κ.α.

Άξονας 2: Παρεμβάσεις για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Η παράταξή μας εντάσσει στις κοινωνικές της παρεμβάσεις και θέματα που αφορούν στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Αδέσποτα ζώα συντροφιάς… Και όμως στην αντιφατική ″σύγχρονη″ ελληνική κοινωνία εκατοντάδες πλάσματα ζουν στους δρόμους, μακριά από την ανθρώπινη συντροφιά, την αγάπη και την φροντίδα που δικαιούνται. Αυτό τους αξίζει; Εκεί είναι η θέση τους;

Είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό πως τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς δεν είναι αναλώσιμα αλλά είναι πλάσματα που θέλουμε να ζουν αναμεσά μας και δικαιούται την ύπαρξη των απαραίτητων συνθήκων διαβίωσης.

Το πρόβλημα δεν είναι τα αδέσποτα, αλλά εμείς… Οι περισσότεροι σοκάρονται στη θέα εγκαταλελειμμένων, άρρωστων, αποστεωμένων, κακοποιημένων, ανάπηρων και σκοτωμένων αδέσποτων ζώων, χωρίς όμως να συνδέουν τις εικόνες αυτές με τις δικές τους πράξεις και επιλογές.

Η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αγαπάμε όλοι τα ζώα, οφείλουμε όμως ως πολίτες να τα σεβόμαστε και ένας σύγχρονος Δήμος οφείλει να τα προστατεύει. Τα όποια προβλήματα συνύπαρξης είναι δυνατό να επιλυθούν σταδιακά με την κατάλληλη μέριμνα και τη διαχείριση από τη πλευρά του Δήμου σε συνδυασμό με την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των πολιτών.

Στόχος μας ο Δήμος Πατρέων να εξελιχθεί σε Δήμο – πρότυπο ως προς τη διαχείριση των αδέσποτων φίλων μας, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά το πρόβλημα, δημιουργώντας μια σύγχρονη πόλη με σεβασμό όχι μόνο στους δίποδους αλλά και τους τετράποδους πολίτες της.

Οι δράσεις μας για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι οι εξής:

  • Αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» για την ολοκλήρωση της επέκτασης του ήδη υπάρχοντος δημοτικού καταφυγίου στο Δρέπανο, το οποίο πρέπει να καταστεί πλήρως λειτουργικό και επισκέψιμο συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. Παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού και ολοκλήρωση του προβλεπόμενου δημοτικού κτηνιατρείου. Δημιουργία ξεχωριστού χώρου για τα άρρωστα ζώα προκειμένου να μη μεταδίδονται ασθένειες στα υγιή ζώα καθώς και ειδικά διαμορφωμένου χώρου για τις γάτες που θα περισυλλέγονται. Αγορά οχήματος περισυλλογής και παροχή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων καθώς και των ζώων που αφαιρούνται από τους ιδιοκτήτες με εισαγγελική παραγγελία. Ταυτόχρονα εύρεση ιδιοκτήτου χώρου του Δήμου Πατρέων προκειμένου να φτιαχτούν νέες εγκαταστάσεις.
  • Καταγραφή των φιλοξενούμενων ζώων του καταφυγίου με σκοπό τη δημιουργία μητρώου υιοθεσίας.
  • Ίδρυση τμήματος Αστικής Πανίδας με κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμό για την ενασχόλησή του αποκλειστικά με το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων. Το Τμήμα θα χειρίζεται ειδική ιστοσελίδα για τα προς υιοθεσία ζώα του δημοτικού καταφυγίου αλλά και ενημέρωσης των πολιτών για θέματα που αφορούν στα ζώα. Επιπλέον αρμοδιότητα του θα είναι να ενημερώνει τους ιδιοκτήτες για τις υποχρεώσεις τους και θα κινητοποιεί τις διαδικασίες για την επιβολή προστίμων σε περίπτωση μη συνέτισης με τα δέοντα.
  • Συνεργασία του Δήμου με τουλάχιστον 3-4 κτηνίατρους προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες για τα αδέσποτα ζώα και να είναι δυνατή η παρουσία κτηνίατρου στο δημοτικό κτηνιατρείο τις ώρες λειτουργίας του καθώς και να υπάρχει εφημερεύων κτηνίατρος για τις έκτακτες περιπτώσεις.
  • Γραμμή επικοινωνίας για καταγγελίες κακοποίησης ή για τις εφημερίες του κτηνιατρείου.
  • Ενεργοποίηση προγράμματος δωρεάν σήμανσης, στείρωσης και παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες, οι οποίες θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
  • Συνεργασία με Φιλοζωικές Οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τον Δήμο Πατρέων, προκειμένου να ενισχυθεί η υπάρχουσα συνεργασία σε θέματα διαχείρισης των αδέσποτων της περιοχής, φιλοξενίας κουταβιών σε θεραπεία ή αποθεραπευόμενων ζώων, με όρους συνεργασίας που θα συμπεριλαμβάνονται στο επιχειρησιακά πρόγραμμα του Δήμου.
  • Δημιουργία επίσημου δημοτικού μητρώου πολιτών Φροντιστών – Αναδόχων αδέσποτων ζώων, εφοδιασμένων με προσωπική κάρτα φροντιστή, για τη διευκόλυνση της άσκησης της εθελοντικής τους δράσης. Συνεισφορά στο έργο των εθελοντών με μηνιαία χορήγηση τροφών.
  • Δημιουργία 5μελους επιτροπής με συγκεκριμένες αρμοδιότητες που θα αποτελείται από ένα (1) κτηνίατρο, ένα (1) άτομο του Δήμου, έναν (1) εκπαιδευτή και δύο (2) μέλη φιλοζωικών σωματείων προκειμένου να παίρνει τις αποφάσεις για τα ανωτέρω.
  • Συχνή διοργάνωση ημερών υιοθεσίας, έτσι ώστε τα ζώα του καταφυγίου κατά προτεραιότητα αλλά και των συνεργαζόμενων Σωματείων και των Φροντιστών – Αναδόχων να βρίσκουν το παντοτινό τους σπίτι. Δωρεάν τσιπάρισμα καθώς και δωρεάν εμβολιασμός και εξετάσεις για το πρώτο έτος του.
  • Καμπάνια κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την προστασία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς με ενημερωτικά έντυπα που θα διανέμονται μέσω της ΔΕΥΑΠ. Ενημέρωση μέσω των φυλλαδίων και της ιστοσελίδας για τη δυνατότητα «ανάδοχης» αδέσποτου ζώου του καταφυγίου με συμβολική συνδρομή μέχρι την υιοθεσία του για όποιον το επιθυμεί.
  • Συνεργασία με τις Δ/σεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη διενέργεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα παιδιά και τους γονείς, προκειμένου να εισαχθεί συστηματικά η φιλοζωική εκπαίδευση στα σχολεία με επιμόρφωση και των εκπαιδευτικών που το επιθυμούν, αξιοποιώντας εθνικά αλλά και διεθνή εργαλεία εκπαίδευσης για την ευζωία των ζώων και τη θεραπεία με ζώα. Παρότρυνση των σχολείων για τη διενέργεια συντονισμένων επισκέψεων στο καταφύγιο προκειμένου τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα ζώα. Συνεργασία με τα σχολεία που το επιθυμούν, προκειμένου να υιοθετούνται στους χώρους των σχολείων ζώα του καταφυγίου, την ευθύνη των οποίων τους μήνες που δε λειτουργούν τα σχολεία δύναται να την έχει είτε κάποιος δάσκαλος – καθηγητής με δική του πρωτοβουλία, είτε άτομο του Δήμου που θα προσλαμβάνεται με 3μηνη σύμβαση, είτε κάποιος φροντιστής με επιπλέον ενίσχυση του έργου του στον τομέα των τροφών ως επιβράβευση.
  • Τοποθέτηση σπιτιών και κατάλληλων δοχείων για την παροχή τροφής και νερού σε δημόσιους χώρους.
  • Άτομα της Δ/νσης Καθαριότητας θα ορίζονται ως υπεύθυνα για τον ανεφοδιασμό και τον καθαρισμό των ανωτέρω καθώς και για την περισυλλογή νεκρών ζώων. Πρόταση συνεργασίας με το υφιστάμενο αποτεφρωτήριο της Ναυπάκτου και το υπό κατασκευή κοιμητήριο ζώων εντός των ορίων του Δήμου μας.
  • Βελτίωση του υπάρχοντος πάρκου σκύλων στο Νότιο Πάρκο και δημιουργία νέων πάρκων και σε άλλες περιοχές της Πάτρας προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμούς και να μειωθεί ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος.