Παλεύουμε για ένα Δήμο συμμετοχικό, συλλογικό, με διαφάνεια και αξιοκρατία, με επίκεντρο το δημότη και τις ανάγκες του για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, μια πόλη συμπεριληπτική με ασφάλεια για όλους και όλες.

Χαιρετίζουμε εκείνα τα έργα των προηγούμενων δημοτικών αρχών που συνεισέφεραν στην εικόνα και τη λειτουργία της πόλης και στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Tα βελτιώνουμε, τα επεκτείνουμε, τα εκσυγχρονίζουμε. Δε μηδενίζουμε τίποτα και κανέναν.

Απορρίπτουμε πρακτικές που οδήγησαν την Πάτρα να πορεύεται χωρίς προοπτική και στρατηγικό σχέδιο, χωρίς σαφή στόχευση για το μέλλον της, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδά της, και είχαν ως αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό της από μία επιθυμητή, σύγχρονη και ελπιδοφόρα πορεία, σε μία μίζερη, χαμηλών προσδοκιών και δυνατοτήτων διαχείριση.

Οδηγούμε την Πάτρα προς μία πορεία ανάπτυξης και εξωστρέφειας με την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών της.

Ακούμε τις ανάγκες κάθε δημότη σε όλες τις γειτονιές, σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλη την επικράτεια του Καλλικρατικού Δήμου Πατρέων.

Εξασφαλίζουμε με γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες την ενεργό συμμετοχή όλων των δημοτών στην πορεία ανάπτυξης και ευημερίας της πόλης μας.

Υπερασπιζόμαστε την κοινωνική δικαιοσύνη και την κατοχύρωση του δικαιώματος εργασίας για όλους τους δημότες.

Προωθούμε και υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην πόλη μας. Ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλους.

Αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών και τη βελτίωση της εικόνας της πόλης μας.

Αποτυπώνουμε όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου και διερευνούμε όλες τις πηγές χρηματοδότησης για την αξιοποίησή τους.

Εφαρμόζουμε σχέδιο για μία σύγχρονη, καθαρή, όμορφη, άνετη, ασφαλή, λειτουργική και επισκέψιμη Πάτρα.

Προστατεύουμε το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των δημοτών μας.

Οργανώνουμε τη διοικητική αποκέντρωση του Δήμου με ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, στοχεύοντας στην ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης από το ένα άκρο της μέχρι το άλλο.

Ενισχύουμε τις συνεργασίες του Δήμου μας με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και επαγγελματικούς φορείς.

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση πόρων και δεν καθυστερούμε περιμένοντας το κράτος να φροντίσει για μας.

Είμαστε δίπλα στον εργάτη, στον αγρότη, στον υπάλληλο, στο βιοτέχνη, στον ελεύθερο επαγγελματία, στον ερευνητή, στο φοιτητή, στο μαθητή, στον απλό πατρινό πολίτη για κάθε ζήτημα που θα αφορά τη ζωή μας.

Στηρίζουμε την τοπική υγιή επιχειρηματικότητα.

Αγωνιζόμαστε για την ισοτιμία των δημοτών και όχι για μια επίπλαστη ισότητα που αγνοεί τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

Σεβόμαστε τη διαφορετικότητα και την προστατεύουμε. Ανοίγουμε παράθυρο στην ψηφιακή εποχή μας αξιοποιώντας τα εργαλεία του ψηφιακού μετασχηματισμού που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου σε πολίτες και επιχειρήσεις.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ

Αποφασίζουμε να γυρίσουμε σελίδα για την Πάτρα μας, να κάνουμε ένα δυνατό ξεκίνημα, δίνοντας πνοή αναγέννησης στον τόπο μας και αναπτυξιακή προοπτική.

Ανοίγουμε για την Πάτρα μας παράθυρο στο αύριο, κάνοντάς την μια πόλη σύγχρονη, όμορφη, καθαρή και λειτουργική μακριά από αγκυλώσεις και απομόνωση.

Αφήνουμε πίσω τακτικές κοντόφθαλμων εξαρτήσεων, που αποτέλεσαν τροχοπέδη στην πορεία αυτής της πόλης. Αφήνουμε πίσω την αδράνεια και την αδιαφορία που την μαράζωσαν.

Φιλοδοξούμε να ανατρέψουμε κάθε τι αναχρονιστικό, κουρασμένο και αναποτελεσματικό, αλλά παράλληλα να εφαρμόσουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο σύγχρονο και ρεαλιστικό.

Αξιοποιούμε στο μέγιστο το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας στηρίζοντας παράλληλα τις συνεργασίες και συνέργειες με φορείς της πόλης μας.

Διδασκόμαστε από τα αρνητικά του χθες, κρατάμε τα θετικά αλλά κοιτάμε μπροστά, με όραμα, σχέδιο, πίστη στις δυνάμεις μας, εμπειρία και όρεξη για δουλειά.

Θέλουμε, μπορούμε, έχουμε το έμψυχο δυναμικό και ξέρουμε τον τρόπο να βγάλουμε το Δήμο από την απομόνωση, να κάνουμε το ποιοτικό άλμα και να τον οδηγήσουμε σε μία πορεία εξωστρεφή και αναπτυξιακή.

Καταγράφουμε κάθε ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών της πόλης και των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αναπτύσσουμε συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησης και διεκδικούμε πηγές χρηματοδότησης από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία χρηματοδότησης να μας προσπεράσει και δεν την αγνοούμε ως παθητικοί θεατές.

Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Εδώ και τώρα είναι η ώρα, νέοι άνθρωποι, επιστήμονες, δημιουργικοί, δραστήριοι, αποδεδειγμένα αποτελεσματικοί, με όρεξη και δυνατότητα προσφοράς, να πάρουν τη μοίρα της Πάτρας στα χέρια τους και με τη συμβολή των εμπειρότερων να ορίσουν το δρόμο που θα την οδηγήσει στο μέλλον ως μια σύγχρονη πόλη με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα απαλλαγμένη από κομματικούς εναγκαλισμούς και αγκυλώσεις.

Δικαιούμαστε να έχουμε μία Πάτρα, στην οποία θα χαίρεσαι να ζεις. Μια Πάτρα που θα αποκτήσει πάλι την αίγλη του παρελθόντος και για την οποία κάθε Πατρινός θα είναι υπερήφανος και κάθε επισκέπτης – ταξιδιώτης εντυπωσιασμένος. Η δημοτική μας παράταξη εκφράζει προοπτική και ελπίδα για να κάνουμε την Πάτρα μας, πόλη ελπίδας, προόδου, ευημερίας, ακτινοβολίας, να κάνουμε την Πάτρα μας Σπουδαία Και Πάλι.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ

Βασικός στόχος μας είναι να αναδείξουμε την Πάτρα για τις αξίες της, την ιστορία της και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, με έμφαση στην κοινωνική αλληλεγγύη, στη διαφάνεια, στην συλλογικότητα, στη δημιουργικότητα, στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξή της τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

Θέλουμε η Πάτρα να αναγνωρίζεται ως μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, κέντρο, ευημερίας, πολιτισμού, ανάπτυξης, τεχνολογίας, καινοτομίας, δημιουργίας και πάνω απ’ όλα μια πόλη αλληλεγγύης και ανθρωπιστικής και κοινωνικής συνοχής.

Μία πόλη έξυπνη, ανθεκτική, βιώσιμη, προσβάσιμη, πράσινη, κόμβος συνδυασμένων μεταφορών, πόλος έλξης επενδύσεων και δημιουργίας, αναδεικνύοντας παράλληλα την ιστορία και τον πολιτισμό της. Η εξειδίκευση των στόχων μας έχει ως εξής:

 • Ανάδειξη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας και των δημοτών της πόλης μας
 • Εφαρμογή δημοκρατικών, ανοικτών και συλλογικών διαδικασιών και υποστήριξη της συμμετοχής των δημοτών μέσω δημόσιων διαβουλεύσεων
 • Προάσπιση των δημοσίων αγαθών: υγεία, παιδεία, ενέργεια, νερό
 • Προστασία των δημόσιων χώρων από την αλόγιστη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση
 • Ενίσχυση σύγχρονων υποδομών και δικτύων (ενεργειακών, τηλεπικοινωνιακών, κ.α.)
 • Αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
 • Πολιτικός σχεδιασμός για την αύξηση της απασχόλησης, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για τη στήριξη της τοπικής υγιούς επιχειρηματικότητας
 • Ουσιαστική συνεργασία μεταξύ Δήμου, Αρχών, Φορέων, Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων με παράλληλη αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της πόλης
 • Ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ουσιαστικότερη ενσωμάτωση των φοιτητών των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων στην πόλη
 • Ενθάρρυνση της συμμετοχικότητας των πολιτών και υποστήριξη των ενεργών κοινωνικών ομάδων που δραστηριοποιούνται σε πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες δομές και συλλόγους
 • Διεκδίκηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων (ΕΣΠΑ 20212027, Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας, Πράσινο Ταμείο, κ.α.) με βάση έναν συγκεκριμένο στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό για την Πάτρα
 • Αξιολόγηση και προτεραιοποίηση παρεμβάσεων και δράσεων σημαντικών Σχεδίων του Δήμου (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανακύκλωσης, Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ), Στρατηγικό Πλάνο Έξυπνης Πόλης, κ.α.)
 • Προγραμματισμός, σχεδιασμός και υλοποίηση μεγάλων και σημαντικών έργων υποδομών και διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων
 • Ισόρροπη ανάπτυξη και αποδοτική εξυπηρέτηση των δημοτών σε όλη την επικράτεια του Καλλικρατικού Δήμου Πατρέων
 • Σχεδιασμός και υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων για την ουσιαστική βελτίωση της καθαριότητας και της εικόνας της πόλης
 • Βελτίωση του οδικού δικτύου της πόλης στο κέντρο, στις συνοικίες και στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους με ευρύ πρόγραμμα παρεμβάσεων
 • Βελτίωση των υποδομών για τη δημιουργία μίας πόλης προσβάσιμης σε όλους
 • Επέκταση κάλυψης του δικτύου αποχέτευσης
 • Κυρίαρχη τροφοδότηση της πόλης με νερό από το φράγμα Πείρου-Παραπείρου
 • Εκσυγχρονισμός αναπλάσεων, χώρων πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων
 • Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στις λαϊκές αγορές και αναμόρφωση της λειτουργίας τους σε συνεργασία με τα σωματεία τους
 • Εφαρμογή αποτελεσματικών παρεμβάσεων για τη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, τον περιορισμό της παράνομης στάθμευσης οχημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών της αστικής συγκοινωνίας
 • Αξιοποίηση πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών του Δήμου και την ψηφιακή αναβάθμιση της πόλης
 • Δημιουργική ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς
 • Ανάδειξη της Πάτρας ως επισκέψιμης πόλης και προώθηση του θεματικού και του εναλλακτικού τουρισμού
 • Εφαρμογή ενισχυμένης κοινωνικής πολιτικής, μέσω πρωτοπόρων και αποτελεσματικών δομών για τις ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους άπορους, τους άστεγους, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις εργαζόμενες μητέρες
 • Ενίσχυση της εξωστρέφειας της πόλης μας με ενεργό συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή Δίκτυα Πόλεων

ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Για την επίτευξη των στόχων μας, οι άξονες παρέμβασης ειδικεύονται παρακάτω. Οι δράσεις ανά άξονα παρέμβασης εξειδικεύονται στο πρόγραμμα της παράταξης μας.


 

ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΑΤΡΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΜΙΑ ΠΑΤΡΑ ΓΕΜΑΤΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ, ΜΙΑ ΠΑΤΡΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΝΑ ΖΕΙΣ, ΜΙΑ ΠΑΤΡΑ ΙΣΧΥΡΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ. Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ «ΑΥΡΙΟ» ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ, ΓΙΑΤΙ «Η ΠΑΤΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ».

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ «ΠΑΤΡΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ» ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ. ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ, ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ.

Η ΠΑΤΡΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.