Καλώ τους Πατρινούς να δώσουν στην Πάτρα την ευκαιρία να αναπνεύσει…

Ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι» Βασίλης Αϊβαλής σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα “Πολιτεία” και τον Αχιλλέα Ροδίτη στις 02/10/2023.

Κύριε Αϊβαλή, είναι συνεχείς οι περιοδείες σας στις γειτονιές, στα μαγαζιά. Τι είναι αυτό που εισπράττετε από τους πολίτες;

Όλες οι επαφές μας με τους πολίτες αποπνέουν τη διάθεση αλλαγής για την Πάτρα. Είναι πλέον κοινή διαπίστωση ότι έχει έρθει η  στιγμή να αλλάξουμε περπατησιά, να έρθει νέος αέρας στην πόλη. Οι πολίτες μας εμπιστεύονται, μας παρακινούν, συζητούν μαζί μας τα προβλήματά τους, τα οποία είναι πολλά και επί χρόνια άλυτα, μας εμπιστεύονται για να προχωρήσουμε μαζί στο επόμενο βήμα.

Αν δείτε κύριε Ροδίτη την καθημερινότητα στην Πάτρα, το κυκλοφοριακό, την εικόνα πόλης, την καθαριότητα, τα πεζοδρόμια, τις πλατείες, τους κοινόχρηστους χώρους, θα καταλάβετε ότι οι άστοχες επιλογές, οι προχειροδουλιές αλλά και η αδράνεια της δημοτικής αρχής, παλιώνουν την Πάτρα και έχουν κουράσει  τους Πατρινούς.

Εισπράττουμε από τους πολίτες ένα «καλά μέχρι εδώ, να δούμε και κάτι άλλο», με την έννοια ότι μετά από 9 χρόνια που η παρούσα δημοτική  αρχή είναι στο δημαρχιακό θώκο ό,τι είχε να δώσει το έδωσε και έχει αρχίσει να κουράζεται και να κουράζει. Η υποδοχή σε ό,τι μας αφορά, είναι θερμή και μας δίνει μεγάλη αισιοδοξία και την πεποίθηση της νίκης στην  επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Αφού καταθέσατε το πρόγραμμά σας έχετε εισέλθει στη φάση των δημοσίων διαβουλεύσεων για θέματα της καθημερινότητας. Διαπιστώνετε ανταπόκριση; Και τι είναι αυτό που θέλουν οι Πατρινοί;

Όπως σας είπα και πριν η ασφυκτική καθημερινότητα,, η άθλια εικόνα του δημόσιου χώρου, η μετ΄εμποδίων κίνηση στην πόλη, το κυκλοφοριακό που έχει  «ξεφύγει» στο κέντρο και τις συνοικίες, η έλλειψη κινήτρων και ευκαιριών, το βάλτωμα στην εσωστρέφεια και η παντελής έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής για την Πάτρα είναι τα θέματα που θέτουν οι πολίτες στις συναντήσεις μας και τα έθεσαν φυσικά και στη δημόσια διαβούλευση που έκανε η παράταξή μας ηλεκτρονικά, με πολύ μεγάλη συμμετοχή πολιτών.

Τι θέλουν οι Πατρινοί; Μια πόλη, όμορφη, πράσινη, με πεζοδρόμια που θα τα περπατάς χωρίς φόβο ότι θα καταλήξεις στο νοσοκομείο, με δρόμους που δεν θα φοβάσαι να τους διέλθεις πεζός, με δίτροχο ή με αμάξι γιατί μπορεί και να έχεις μεγάλες και οδυνηρές εκπλήξεις. Που οι μητέρες θα μπορούν να κυκλοφορούν με το καροτσάκι του μωρού τους χωρίς να κινδυνεύουν.

Θέλουν μια πόλη επιτέλους καθαρή, λειτουργική και σύγχρονή, καινοτόμα και φιλόξενη. Και θέλουν μια πόλη που να αναπτύσσεται και να δίνει διεξόδους και ευκαιρίες, ιδίως στους νέους ανθρώπους οι οποίοι για να μείνουν στον τόπο τους, πρέπει να έχουν δουλειά και ένα ελκυστικό περιβάλλον διαβίωσης. Μια πόλη χωρίς φοβίες και εμμονές,  με διάθεση συνεργασίας, ανοικτούς ορίζοντες.

Και τέλος, θέλουν μια πόλη για την οποία να είναι υπερήφανοι. Μια πόλη που να έλκει επισκέπτες και όχι να τους απωθεί. Να σημειώσω εδώ με την ευκαιρία ότι είμαστε η μόνη παράταξη που άνοιξε το πρόγραμμά της στους πολίτες. Το πρόγραμμά μας συνδιαμορφώθηκε με τους Πατρινούς. Οι παρατηρήσεις τους στην ανοικτή διαβούλευση, έγιναν μέρος του σχεδίου μας για την Πάτρα.

Το σύνθημά σας είναι Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι. Τι περικλείει αυτό με λίγα λόγια;

Την επαναφορά της πόλης στην τροχιά της πρωτοπορίας και της ευημερίας. Όλοι στην Πάτρα γνωρίζουμε την ιστορική της διαδρομή και την  εποχή της λάμψης και της οικονομικής ευμάρειας που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με το λιμάνι της. Η αποβιομηχάνιση, όπως ξέρουμε επίσης όσοι ζούμε εδώ, έφερε το πρώτο μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της.

Στο πέρας των χρόνων η Πάτρα έχασε την ταυτότητά της, το στίγμα της. Δεν υπήρξε ένας στρατηγικός σχεδιασμός ώστε να συμφωνηθεί τι πόλη θέλουμε, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα πλεονεκτήματα, τις ανάγκες της και τις σύγχρονες προκλήσεις στο ευρύτερο γεωγραφικό περιβάλλον της και στη χώρα.

Αποκορύφωμα της έλλειψης αναπτυξιακού σχεδιασμού και συμπεφωνημένου σχεδίου ανάπτυξης, ήταν η 9ετία Πελετίδη, όπου λόγω κομματικής προσήλωσης, ο Δήμος της Πάτρας αντί να επιτελέσει τον ηγετικό του ρόλο σε αυτή τη διαδικασία αρκέστηκε σε απλές διευθετήσεις και μπαλώματα που δεν αρμόζουν στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα. Δεν είναι δυνατόν η Πάτρα να διοικείται με λογική περιχαράκωσης και με κομματικά «ευαγγέλια».

Πρέπει εδώ και τώρα να αποφασίσουμε σε συνεργασία με τους Φορείς πώς θέλουμε την Πάτρα του μέλλοντος. Και πώς θα φτάσουμε σε αυτή. Ποια θα είναι τα βήματα. Ακούγοντας τους ειδικούς σε κάθε τομέα, τους επιστήμονες, τους ανθρώπους που ξέρουν. Ανοίγοντας επιτέλους, διαύλους επικοινωνίας με το πανεπιστήμιο και με τα ερευνητικά κέντρα της Πάτρας, τα οποία τιμά όλη η χώρα και η Ευρώπη και ο κόσμος, εκτός από την ίδια την πόλη που τα φιλοξενεί. Αν είναι δυνατόν!

Για να καταλήξω λοιπόν ως προς το ερώτημά μας, με τον τίτλο της παράταξής μας που έγινε και σύνθημα, επιδιώκουμε να σηματοδοτήσουμε την επαναφορά της Πάτρας σε ένα δρόμο ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο που θα την κάνει Σπουδαία και Πάλι.

Ένα μεγάλο στοίχημα είναι και οι νέοι ψηφοφόροι που προσελκύονται από τον αντισυστημικό λόγο. Βλέπετε να τους «αγγίζει» η παράταξή σας;

Οι νέοι ψηφοφόροι, ως νέοι και άνθρωποι, έχουν ένα πολύ δυνατό ένστικτο. Προσελκύονται μεν, όπως λέτε, από τον αντισυστημικό λόγο, αλλά βασικό κριτήριο επίσης για τους νέους ανθρώπους είναι η πραγματικότητα που ζουν. Και ποια είναι η πραγματικότητα για αυτούς στην Πάτρα σήμερα; Ποιες είναι οι διέξοδοι που υπάρχουν; Τι τους υπόσχεται αυτή η πόλη για να τους κρατήσει;

Εδώ μιλάμε για μια πόλη που τόσα χρόνια δεν κατάφερε να φτιάξει μια αξιοπρεπή πίστα skateboard για τους νέους. Που τους παραδίδει αντί για ποδηλατόδρομο, μια τεχνική παρωδία. Που τους καλεί να παίξουν σε γήπεδα χωρίς μπασκέτες και σε χώρους άθλησης πνιγμένους στα χορτάρια. Που δεν έχει να τους δώσει ευκαιρίες για απασχόληση. Αυτά τα βλέπουν οι νέοι, τα αντιλαμβάνονται. Και έρχονται κοντά μας για να φτιάξουμε μια ευρωπαϊκή πόλη του σήμερα με ό,τι αυτό συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τη νέα γενιά.

Ποιο μήνυμα θέλετε να κρατήσει ο Πατρινός από εσάς πηγαίνοντας προς την κάλπη;

Καλούμε τους Πατρινούς να πάρουν την Πάτρα στα χέρια τους. Και τους καλούμε να το κάνουν αυτό τώρα. Η πόλη βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Δεν έχει περιθώρια για άλλα πειράματα. Η επόμενη πενταετία δεν μπορεί να αποτελέσει συνέχεια της ίδιας πολιτικής που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα 9 χρόνια. Ή αλλάζουμε ή λιμνάζουμε.

Το έχω πει πολλές φορές, θα το πω και εδώ. Η δημοτική αρχή έδωσε σε αυτά τα 9 χρόνια ό,τι είχε να δώσει. Προσέφερε ό,τι είχε να προσφέρει και  τελμάτωσε. Πρέπει να καταλάβει ότι έφτασε η ώρα να παραδώσει τη σκυτάλη. Εκτός και αν θεωρεί την πόλη υπόθεση ιδιοκτησιακή.

Εμείς είμαστε η παράταξη όλων των προοδευτικών Πατρινών. Αποδείξαμε και αποδεικνύουμε συνεχώς στην πράξη ότι εννοούμε την πρόσκληση ενότητας και συμπόρευσης με όλους τους Πατρινούς που απευθύνουμε. Έχουμε σχέδιο για την Πάτρα και κοιτάζουμε προς το δρόμο της ανάπτυξης.

Καλώ λοιπόν τους Πατρινούς να δώσουν στην Πάτρα την ευκαιρία να αλλάξει, να αναπτυχθεί, να αναπνεύσει, να προχωρήσει.Να δώσουν την ευκαιρία σε νέους, δημιουργικούς ανθρώπους, με γνώσεις, με εμπειρία, με επιτυχημένη διαδρομή, να δουλέψουν για να πάνε την Πάτρα ένα βήμα παραπέρα.

Εμείς, οι άνδρες, οι γυναίκες, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές, οι εργάτες, οι αγρότες, οι υπάλληλοι, οι επιστήμονες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, ήρθε η ώρα να βγούμε μπροστά.

Να πούμε όχι στον μαρασμό, στην συρρίκνωση, στην προχειρότητα. Να κάνουμε την Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ