Ο Βαγγέλης Πολίτης-Στεργίου μιλάει για την πολιτιστική κληρονομιά της Πάτρας

Κύριε Πολίτη στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του υποψηφίου Δημάρχου Πατρέων, Βασίλη Αϊβαλή, «Πάτρα Σπουδαία και πάλι». Πώς πήρατε την συγκεκριμένη απόφαση, τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε;

Βασικό κίνητρο ήταν η διάθεσή μου να προσφέρω στην Πόλη μας μέσα από τις γνώσεις, την πολύχρονη εμπειρία μου στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και στους  πολιτιστικούς θεσμούς. Κυρίως το επιδιώκω ανοίγοντας για τον σκοπό αυτό ένα διάλογο με συλλογικότητες και δημιουργούς για την παραγωγή και υλοποίηση νέων ιδεών, την αναβάθμιση και την ολιστική προσέγγιση των θεσμών, των υποδομών και του πολιτιστικού μας αποθέματος.

Με ενδιαφέρει επίσης η ανανέωση του πολιτικού δυναμικού της πόλης με πρόσωπα που ενσωματώνουν μία δυναμική και είναι σε θέση κάτω από κατάλληλες συνθήκες να παράγουν νέες ιδέες ικανές να πάνε τον τόπο μας λίγο μακρύτερα, πατώντας όμως σε στέρεες κοινωνικές βάσεις, με ανθρωποκεντρικούς προσανατολισμούς και περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Αυτές τις διαστάσεις θεωρώ ότι εκφράζει ο συνδυασμός του υποψήφιου Δημάρχου Βασίλη Αϊβαλή του οποίου και δέχτηκα την πρόταση- πρόκληση να συμμετάσχω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος!

Είστε ένας άνθρωπος με διδακτορικό στις ανθρωπιστικές σπουδές και ευρεία γνώση των πολιτιστικών πραγμάτων. Που λοιπόν σκοπεύετε να φανείτε χρήσιμος εφόσον ο συνδυασμός του κ. Αϊβαλή τα καταφέρει στις εκλογές. Ήσασταν επίσης από τα ιδρυτικά στελέχη του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας ενώ έχετε διατελέσει και Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι μου δίνεται η δυνατότητα να συνομιλώ με τη νέα γενιά Πατρινών στη βάση των όσων προανέφερα, να δύναμαι να την αφουγκραστώ και σε όποιο βαθμό να την εκφράσω. Αυτό είναι για μένα από μόνο του μία ικανοποίηση και ένας εσωτερικός πλούτος ανεξάρτητα από πιθανούς ρόλους τους οποίους, εξ’ όσους  άσκησα, ουδόλως επεδίωξα!

Τι σας έχει απογοητεύσει περισσότερο τα τελευταία χρόνια ζώντας και δημιουργώντας στην πόλη της Πάτρας και τι θα θέλατε να αλλάξει και να βελτιωθεί;

Ο κατάλογος θα μπορούσε να είναι μακρύς, όμως το κυριότερο είναι η  συνολική εικόνα της πόλης, η οποία προκαλεί ένα αίσθημα  θεσμικού ελλείμματος  αλλά και ατομικής αδιαφορίας για το δημόσιο χώρο, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζω τα έργα ανάπλασης, με ελλειπή, όπως φαίνεται, έλεγχο εφαρμογής και υλοποίησης. Το ίδιο αίσθημα όμως προκαλεί και η διαχρονική εγκατάλειψη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς υλικής  και  άυλης. Αυτός είναι και ένας από τους  λόγους που αποφασίσαμε με μια ομάδα συμπολιτών, με κοινές ανησυχίες,  να δημιουργήσουμε το 2017 την Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών ώστε να συμβάλλουμε σε αυτή τη κατεύθυνση. Γι αυτό εξάλλου αναδείξαμε την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονης αντίληψης Μουσείου Πόλης ως δεύτερου Μουσειακού Πόλου με ότι θετικό αντίκρισμα θα μπορούσε αυτό να συνεπάγεται για τις νεώτερες γενιές, για  την εθνική και διεθνή τουριστική ανάδειξη της Πάτρας από κοινού με τα άλλα τοπόσημα  και μνημεία (Κάστρο, Ρωμαϊκό Ωδείο & Στάδιο, Μυκηναϊκό νεκροταφείο Βούντενης, Αχάια Κλάους, Γέφυρα κλπ.), συνδυασμένα με διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικά γεγονότα. Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε πως η πόλη μας παρ’ όλες τις καταστροφές και αλλοιώσεις  που έχει υποστεί, διατηρεί ισχυρό ακόμα το αποτύπωμα του Βούλγαρη, του Τσίλερ, του επώνυμου αρχιτέκτονα, αλλά και του λαϊκού κατασκευαστή, που μπορεί, με ένα καινοτόμο, ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό, να βελτιώσει δραστικά την υπάρχουσα μεγάλη εικόνα, όπως έχουν κάνει εδώ και δεκαετίες άλλες πόλεις στη χώρα μας και το εξωτερικό.

Ένα άλλο ζήτημα που με απασχολεί όπως και πολλούς συμπολίτες  είναι το ημι-αδρανές ή λανθάνων πλούσιο νέο ανθρώπινο δυναμικό εντός και εκτός συνόρων (αναφέρομαι προφανώς στα παιδιά μας που έχουν βρει καταφύγιο επαγγελματικό και κοινωνικό στο εξωτερικό) που θα ήθελε να προσφέρει και να αποκατασταθεί χωρίς όμως την ύπαρξη σχετικών δυνατοτήτων και ευκαιριών. Βέβαια, αν και εδώ σκοντάφτουμε σε χρόνιες εθνικές αδυναμίες, εν τούτοις  στόχος μας πρέπει να είναι τουλάχιστον να προσπαθούμε ιδιαίτερα στην μικροκλίμακα της πόλης να τις ξεπεράσουμε, με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου, τη συνεργασία των παραγωγικών φορέων της πόλης και της Περιφέρειας.

Είχατε θητεύσει την περίοδο από τον Οκτώβριο 2016 έως τον Αύγουστο 2018 στο Υπουργείο Πολιτισμού ως Διευθυντής του Γραφείου της τότε Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Με ποια θέματα καταπιαστήκατε εκείνη την περίοδο και πού συμβάλατε;

Καταρχάς με την ερώτησή σας μου δίνεται την ευκαιρία να επισημάνω το σημαντικό έργο που επιτελέστηκε την περίοδο αυτής της Υπουργικής θητείας και ότι πρόκειται για ένα Υπουργείο του οποίου το στελεχιακό δυναμικό είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και αυξημένης επαγγελματικής  συνείδησης για το έργο που επιτελεί. Πραγματικά αισθάνομαι τυχερός που το γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί του εντός της κεντρικής  αλλά και των αποκεντρωμένων υπηρεσιών της περιφέρειας. Εκτός από τα θέματα διοικητικής ρουτίνας, όπως ο έλεγχος με τη συνδρομή και των εξειδικευμένων συνεργατών του γραφείου όλων  των φακέλων- υποθέσεων, που έρχονται προς υπογραφή στην Υπουργό. Θα μπορούσα να ξεχωρίσω την απασχόλησή μου με εντολή της Υπουργού και συστηματική συνεργασία μαζί της, τον συντονισμό των ενεργειών  στις συσκέψεις για την εξασφάλιση των λειτουργικών προϋποθέσεων, για την  εκταμίευση των δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπως αυτών  για την περάτωση της νέας πτέρυγας  του κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης που ήταν σε εκκρεμότητα, ή για την ολοκλήρωση των εργασιών και την έκδοση του Κανονισμού λειτουργίας  του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Ο συντονισμός των ενεργειών και συσκέψεων για  την τελική  επεξεργασία  του σχεδίου για τον «Μητροπολιτικό Οργανισμό  Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MoMus) που είχε αναλάβει ο Αντρέας Τάκης (επίκ. Καθ.  Νομικής Παν. Θες/κης).

Συμμετείχα στις εξαντλητικές  διαβουλεύσεις και συντόνισα  τη νομική επεξεργασία του νέου νομοθετικού  πλαισίου (ν 4481/2017) για τη συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, που οδήγησε στην ομαλοποίηση  της μέχρι τότε προβληματικής αγοράς των πνευματικών δικαιωμάτων. Συμμετείχα στις διαβουλεύσεις και στην επεξεργασία των νέων τριμερών  συμβάσεων για τα ΔΗΠΕΘΕ, οι οποίες σύμφωνα με τις προτάσεις της Υπουργού, εξασφαλίστηκε  για πρώτη φορά η συμμετοχή των Περιφερειών, και οι οποίες περιέχουν χρηματοδοτικούς όρους και κίνητρα  που αναβαθμίζουν τη λειτουργία τους (πχ υποχρεωτική προκήρυξη και πλήρωση θέσης Καλλιτεχνικού Διευθυντή) και επεκτείνουν την εξωστρέφειά τους.  

Συνέβαλα επίσης στην επίλυση τοπικών θεμάτων που απασχολούσαν το Δήμο, όπως η εκκίνηση των διαδικασιών και την αποκατάσταση του θεάτρου Απόλλων. Σταματώ γιατί μια εξαντλητική απαρίθμηση δεν είναι της παρούσας συγκυρίας.

Προμηνύεται μία δύσκολη εκλογική μάχη για το Δήμο της Πάτρας. Πόσο αισιόδοξος είστε για το αποτέλεσμα;

Ο συνδυασμός του κ. Βασίλη Αϊβαλή έχει αρχίσει να δείχνει μία ιδιαίτερη δυναμική. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνεται μία ουσιώδης και εποικοδομητική κριτική για τις αδράνειες και τα τεκταινόμενα με προτάσεις για το μέλλον της πόλης που έχει μείνει πίσω, σε σχέση με άλλες πόλεις της επικράτειας που έχουν υποστεί μεγάλα δεινά ή είχαν ένα παρόμοιο παρελθόν και έχουν χαράξει εδώ και πολλά χρόνια  μια νέα πορεία με τις κατάλληλες πολεοδομικές παρεμβάσεις, πολιτιστικές υποδομές και δράσεις. Αναφέρω ενδεικτικά την Καλαμάτα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο της Κρήτης κλπ.

Είστε ιδιαίτερα δραστήριος, έχετε διδάξει στο Πανεπιστήμιο και συμβάλλετε στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου, είστε Πρόεδρος της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών, μεταξύ άλλων. Συνάμα είστε ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων και ευγενής. Σκοπεύετε να φέρετε έναν άλλο αέρα στα αυτοδιοικητικά της περιοχής;

Αυτό είναι ένα θέμα συλλογικό το οποίο εκφράζει η παράταξή μας με επικεφαλή τον υποψήφιο Δήμαρχο Βασίλη Αϊβαλή, στο οποίο πιστεύω ότι δύναμαι να συμβάλλω.

*Ο Βαγγέλης Πολίτης-Στεργίου είναι Δρ. Ανθρωπιστικών Επιστημών, Ομότιμος Καθηγητής, πρώην Δ/ντης γρ. Υπουργού ΥΠΠΟΑ, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Πάτρα Σπουδαία και πάλι», με επικεφαλής τον Βασίλη Αϊβαλή.

Δημοσιεύθηκε στο www.thebest.gr στις 02/10/2023.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ