Βασίλης Αϊβαλής: Με ποιες ενέργειες διασφαλίζετε τη μη υποβάθμιση της περιοχής του ΚΕΤΧ ενόψει της ανέγερσης του νέου Αστυνομικού Μεγάρου;

Το θέμα των απαλλοτριώσεων και των διανοίξεων οδών ενόψει της ανέγερσης Αστυνομικού Μεγάρου Πατρών θα θέσει κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής την ερχόμενη Τετάρτη, ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι», Βασίλης Αϊβαλής.

Ο κ. Αϊβαλής θα ζητήσει να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Δημοτική Αρχή για την προστασία της εν λόγω περιοχής και τη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

«Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός από τις Κτιριακές Υποδομές για την ανάθεση της κατασκευής και διαχείρισης 5 Αστυνομικών Μεγάρων σε πόλεις της Ελλάδας μέσω ΣΔΙΤ, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται στην Πάτρα», αναφέρει ο κ. Αϊβαλής.

«Συγκεκριμένα, μετά από την απόρριψη της χωροθέτησης του Μεγάρου σε οικόπεδο πλησίον της Μίνι Περιμετρικής, αποφασίστηκε, χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση ή κυκλοφοριακή-περιβαλλοντική μελέτη, η ανέγερσή του εντός του ΚΕΤΧ και επί της οδού Εγλυκάδος. Λόγω της ρυμοτομίας της συγκεκριμένης περιοχής και της περιορισμένης φέρουσας ικανότητας των κυκλοφοριακών υποδομών της, η χωροθέτηση αυτή κρίθηκε προβληματική ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο λόγω της «περαιτέρω ανατροπής του ήδη αρνητικού περιβαλλοντικού ισοζυγίου» (270/22-09-2021 απόφαση Δ.Σ.).

Συνεπώς, και προς άρση αυτού του αρνητικού ισοζυγίου, το Δημοτικό Συμβούλιο επέβαλε ορισμένες προϋποθέσεις στην ως άνω απόφαση που σχετίζονται με απαλλοτριώσεις και διανοίξεις οδών, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα:

– Απαλλοτρίωση της Οδού Παναγιώτη Τρεμπέλα και δημιουργία θέσεων στάθμευσης πέριξ του Ο.Τ. 827A.

– Ολοκλήρωση κατασκευής οδού Παπάγου έως τον Κόμβο Κ4 της περιμετρικής με επίσπευση των εκκρεμών πράξεων αναλογισμού.

– Διαπλάτυνση των οδών Ηρακλέους, Παρασκευοπούλου και Εγλυκάδος.

– Πλήρης διάνοιξη των οδών Πρωταγόρα και Αργινουσών.

Τα παραπάνω είναι προαπαιτούμενα έργα σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατασκευή του αστυνομικού μεγάρου στην συγκεκριμένη θέση.

Σήμερα και ενώ ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του μεγάρου βρίσκεται σε εξέλιξη, η παράταξή μας θέτει στην Δημοτική Αρχή τα εξής ερωτήματα:

α. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να διασφαλίσετε την ολοκλήρωση των απαιτούμενων κυκλοφοριακών μελετών σχετικών με τις παραπάνω διανοίξεις;

β. Τι έχετε πράξει σχετικά με την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για τις ανωτέρω απαλλοτριώσεις και τις διανοίξεις οδών;

γ. Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των ανωτέρω απαλλοτριώσεων και διανοίξεων;

δ. Πώς θα διασφαλίσετε ότι οι πράξεις αναλογισμού, οι απαλλοτριώσεις, η επιλογή αναδόχων για τα έργα και η έναρξη αυτών θα γίνουν πριν από την έναρξη λειτουργίας του Αστυνομικού Μεγάρου;

ε. Σε περίπτωση που το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν εξασφαλίσει την χρηματοδότηση των ανωτέρω αντισταθμιστικών έργων ή δεν επαρκεί ο χρόνος για την ολοκλήρωσή τους, τι προτίθεστε να κάνετε για την προστασία της εν λόγω περιοχής και τη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής των κατοίκων;»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ